Ny skyddsutrustning ska förhindra överkörningsolyckor

Som första företag utanför USA inför nu Keolis en ny säkerhetsutrustning på 100 av sina bussar. Skyddsbalken, som monteras framför bakhjulen, ska förhindra överkörningsolyckor.

Keolis har tecknat avtal med företaget Malte Månson AB för leverans och montering av säkerhetsbalkar av märket S1-GARD. Nyheten presenterades på en presskonferens torsdagen den 9 februari.

Säkerhetsbalkarna kommer att monteras på 100 av Keolis bussar som kör i Stockholm Sydväst – och syftet är att förhindra överkörningsolyckor.

– Allt förebyggande säkerhetsarbete är bra, och det här är en enkel lösning som vi tror mycket på. Den ger en trygghet för passagerarna, men även för våra förare, säger Ted Stridsberg, affärsområdeschef Keolis Stockholm.

Varje år sker det olyckor då människor hamnar under bussar. I vissa fall halkar passagerare och hamnar under bussen, i andra fall kanske de fastnar i dörren för att sedan glida in under bussen. Skyddsbalken monteras framför bussens bakhjul och i stället för att hamna under hjulen skjuts personen åt sidan av balken.

Det svenska företaget Malte Månson AB är generalagentur för S1-GARD i hela Skandinavien och Keolis är alltså det första svenska företaget som tecknar ett avtal för produkten.

S1-GARD har funnits på den amerikanska marknaden i över tio år och produkten finns monterad på omkring 30 000 bussar i bland annat Washington DC, Chicago och Los Angeles. Statistik från S1-GARD visar att antalet dödsfall vid överkörningsolyckor med buss minskat från fem till noll per år i Washington DC.

– I Sverige finns det generellt ett högt säkerhetstänk inom kollektivtrafiken och man investerar pengar i både säkerhetsbälten och alkolås. Den här produkten är en billig investering för att förhindra olyckor som kostar liv, säger Dan Nilsson, vd på Malte Månson.

Bildtext Tomas Svensson, försäljningschef på Malte Månson, visar hur skyddsbalken som är gjord i ett polytenmaterial ser ut. Den syns också monterad framför bakhjulen på en av Keolis bussar av märket Scania från 2006