Uppdaterad 2016-07-01

Start för servicetrafiken i Värmland

Efter en två år lång process var det på fredagen premiär för den nya servicetrafiken i Värmlandstrafiks- och Keolis regi.

- Men vi ser det inte som att vi går i mål, nu börjar resan mot Sveriges bästa servicetrafik, säger Anders Wahlén chef för servicetrafiken hos Värmlandstrafik.

Keolis vd, Magnus Åkerhielm fanns på plats på premiärdagen. Tillsammans med Anders Wahlén, överräcktes en blomma till Lars Bäckskog som åkte den första premiärturen med föraren Peter Sundberg.

Keolis första resenär i Värmland

Lars Bäckskog, en av Keolis första resenärer i servicetrafiken i Värmland

Premiär


Premiärturen var målgång på ett tvåårigt arbete sedan den första upphandlingen påbörjades. Upphandlingen har tagit totalt två år att genomföra i en långdragen process och är värd nästan 600 miljoner.Totalt har Värmlandstrafik investerat nio miljoner kronor i system i den nya beställnings- och trafikcentralen i Munkfors. Totalt har Keolis och Karlstad Taxitransporter investerat runt 50 miljoner kronor inklusive fordon och utrustning inför det nya avtalet.

- Tillsammans med ombyggnaden av lokaler, bokningsprogram, telefonistöd och utbildning är det här den största investering Värmlandstrafik gjort i servicetrafiken, säger Anders Wahlén.

Från trafikcentralen kommer 200 000 resor årligen att hanteras.

Höga miljö och kvalité krav

Stora och långtgående miljökrav har också ställs på Keolis.
Planer finns bland annat att på sikt köra alla fordonen på miljöbränsle och hårda miljökrav har också ställts från beställaren Värmlandstrafiks sida på fordonsdepån, när det gäller kemikalier, rening av tvättvatten, återvinning av vatten och avfall.

- Det är väldigt roligt att vara igång. Det är många medarbetare som har gjort ett bra jobb för att komma dit vi är idag. Vi är glada för det fina samarbetet med Värmlandstrafik hittills och ser med tillförsikt på framtiden och att göra resenärer nöjda, säger Magnus Åkerhielm.