Uppdaterad 2016-10-24

Självkörande bussar testas i Lyon

Förarlös, nästintill ljudlös och utan utsläpp. Den 5 september var det premiär i Lyon för världen första förarlösa och elektriska bussar som går i linjetrafik. Projektet är två-årigt och går under namnet Navly.

De två självkörande Navly-bussarna kör en 1 350 meter lång sträcka utmed floden Saone i stadsdelen Confluence i Lyon, Frankrike. Tanken bakom de självkörande bussarna är att resenärerna ska komma ”den sista biten hem” efter att man kommit upp ur tunnelbanan eller stigit av de vanliga bussarna. I högtrafik kommer bussarna att gå med tio-minutersintervall och trafikera fem hållplatser.

Navly-bussarna är resultatet av ett samarbete mellan Keolis Frankrike, Nayva, ett av Frankrikes ledande teknikföretag, kollektivtrafikmyndigheten Sytral och Métropole de Lyon.

- Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen av projektet, säger Karl Orton, teknisk direktör hos Keolis Sverige. Denna typ av pilotprojekt är viktiga för att utveckla kollektivtrafiken och innebär att vi får värdefull kunskap kring tekniken. Självkörande fordon är på agenda även i Sverige och det kommer inte dröja läng innan vi ser de första försöken.

Bussarna tar 15 passagerare och är fyra meter långa. De är helt eldrivna och batteriet håller i upp till ett dygn. Bussarna styrs med ett avancerat sensor- och gpssystem. De har en maxhastighet på 45 kilometer i timmen, men kör under testet bara i 20 km/h.