Somjit tar plats i förarstolen

När Somjit Larpsopa kom till Sverige såg hon kvinnor köra buss. Det ville hon också göra. Efter utbildning på Keolis trafikskola gick drömmen i uppfyllelse – nu har hon en fast tjänst på Värmdö utanför Stockholm.

Somjit Larpsopa är en av de första utexaminerade eleverna från Keolis trafikskola som nu kör i linjetrafik.

– Jag är jättenöjd med Keolis trafikskola! Efter drygt två månaders utbildning fick jag både körkort och fast anställning som bussförare, säger Somjit Larpsopa och håller stolt upp sitt busskort med D-behörighet.

Något av det första som Somjit lade märke till när hon flyttade till Sverige 2013 var alla kvinnliga bussförare. I Thailand är det mest män som kör buss.

– Jag tyckte de var coola tjejer som körde buss, och tänkte att det där vill jag också göra!
Det tog fyra år innan drömmen blev verklighet. Först måste Somjit lära sig köra bil, ta svenskt körkort och plugga språket.

Våren 2017 såg hon en annons på Facebook om att Keolis hade startat en egen trafikskola. Somjit tog chansen, antogs och lämnade jobbet i skolköket på Ingarö.
Kort tid därefter började hon på Keolis trafikskola vid Hornsbergsdepån i Stockholm. Hon tycker det är en mycket bra utbildning med kompetenta lärare i både teori och praktik.

– Jag lärde mig mycket och fick en bra grund. Det är inte så svårt att köra buss som det ser ut, säger hon och skrattar.

Två månader senare hade Somjit klarat både sitt körkort för buss och ett yrkesförarkompetensbevis (YKB). En prestation som hon, utan tvivel, är mycket stolt över.

Därefter väntade en tillsvidareanställning som bussförare på heltid i Nacka-Värmdö.
Eftersom det är förarbrist i Nacka-Värmdö gick Keolis in och betalade Somjits utbildning, med motkravet att hon ska stanna på sin tillsvidareutbildning i minst ett år.
Inte svårt alls, enligt Somjit, eftersom hon stortrivs med att ratta bussen på de smala skärgårdsvägarna. Hon bor på Djurö och har sin hemmadepå i Ramsmora.

– För mig är det perfekt att jobba delad tur, då hinner jag hem mellan passen och städa eller sova en stund, säger hon.