Uppdaterad 2023-10-12

Bussförare – ett framtidsyrke

Kollektivtrafiken omfattar flera olika trafikslag som till exempel buss, spårtrafik, tunnelbana och sjötrafik. Den fyller en viktig funktion i vårt samhälle då vi är beroende av bra kollektivtrafik för att samhället ska fungera. Kollektivtrafiken är också jämställd då den har hög tillgänglighet och erbjuder ett kostnadseffektivt sätt att resa.

Bussförare sitter i förarsätet i bussen.

Av all kollektivtrafik i Sverige består drygt 50 procent av busstrafik och omsätter 23 miljarder kronor per år. Cirka 14 000 bussar rullar på våra vägar och består bland annat av linjetrafik, expressbuss, flygbuss, skolbuss, färdtjänst och turistbuss. Den stora variationen av busstrafik ger många möjligheter för den som vill jobba som bussförare.

Goda framtidsutsikter som bussförare

Kollektivtrafiken utökas över tid vilket innebär fler bussar i trafiken och ett ökande behov av fler bussförare. Detta, tillsammans med att branschen står inför ett generationsskifte, gör att det kommer vara lätt att få jobb som bussförare. Det är främst inom kollektivtrafiken som rekryteringsbehoven finns. På Keolis erbjuder vi våra bussförare en bra ingångslön och kollektivavtal.

Ett yrke med utvecklingsmöjligheter

Som bussförare finns det stora möjligheter till utveckling. Det är vanligt att den som jobbar som bussförare går vidare inom bolaget och jobbar som trafikledare, utbildare, teamchef, depåchef eller trafikområdeschef. Oavsett vilken väg man vill gå är den gemensamma nämnaren att många startar sin karriär som just bussförare. På Keolis har man som bussförare stora möjligheter till utveckling internt då vi jobbar aktivt med kompetensutveckling.

Vem passar som bussförare?

För att passa som bussförare behöver man vara en serviceinriktad person som gillar att möta människor. Det är viktigt att man har ett säkerhetstänk då man ansvarar för resenärernas trygghet ombord.

Utökad kollektivtrafik och förare som går i pension gör att framtidsutsikterna för bussförare är väldigt goda – ett framtidsyrke med andra ord!

Vill du veta mer om yrket?
Läs mer om hur det är att jobba som bussförare på Keolis.

Vill du utbilda dig till bussförare?
Läs mer om hur du blir färdigutbildad bussförare.