Uppdaterad 2023-06-20

Hur blir man bussförare?

Om du gillar mötet med människor, att ta ansvar och uppleva varierande miljöer är bussförare ett yrke som passar dig. Du kan bli bussförare på många olika sätt. Genom att inneha ett D-körkort är du en god bit på väg. Har du inget D-körkort? Då finns det olika möjliga vägar att gå för att kickstarta din nya karriär som bussförare. Vi kan hjälpa dig!

Bussförare hälsar resenärer välkomna.

Som bussförare är du ansiktet utåt och passagerarnas säkerhet ligger i dina händer. Att jobba som bussförare är alltså ett viktigt jobb som innebär mycket ansvar. Du behöver inneha ett D-körkort och ett yrkeskompetensbevis som fås efter avslutad utbildning för att kunna söka jobb som bussförare. Med ett D-körkort får du köra bussar oavsett antal passagerare. Ett D-körkort kan tas på olika sätt.

Utbildningar och möjliga vägar till busskörkort

Gymnasieutbildning
För att bli bussförare kan du läsa fordons- och transportprogrammet och välja inriktning transport. På vissa gymnasium blir du färdigutbildad bussförare direkt efter studenten och kan söka jobb på en gång. Fråga din studie- och yrkesvägledare vad som gäller på de olika gymnasierna.

Vuxenutbildning
Du kan också bli bussförare via Komvux. De flesta utbildningarna är gratis och du har möjlighet att få studiemedel. Besök din kommuns hemsida för att se utbildningar och utbildningsstarter eller se olika alternativ här. Länk till annan webbplats.

Arbetsmarknadsutbildning
En arbetsmarknadsutbildning är en kort, yrkesinriktad utbildning som anordnas av Arbetsförmedlingen för dig som är arbetslös. Syftet är att förbättra chanserna till jobb genom att erbjuda en utbildning inom branscher med ett behov av utbildad personal. Kontakta din handläggare för mer information.

Utbildning via Keolis
Periodvis erbjuder vi på Keolis egna utbildningar i samarbete med trafikskolor där blivande bussförare rekryteras och erbjuds betald D-körkortsutbildning och yrkesförarbevis. Dessa utbildningar läggs ut löpande under keolis.se/jobb Länk till annan webbplats..
Håll utkik!

Hur gammal måste jag vara för att bli bussförare?
Hur gammal du måste vara för att få ta körkort för buss varierar. Utbildar du dig i gymnasieskolan gäller 18 år. Utbildar du dig på Komvux eller hos en annan godkänd utbildare som till exempel en arbetsmarknadsutbildning gäller 21 år. Tar du D-körkort på egen hand och vill övningsköra privat gäller 24 år. För att bli bussförare krävs både ett D-körkort och ett yrkeskompetensbevis.