Uppdaterad 2024-04-08

Keolis deltar i pilot med självkörande bussar i Göteborg

Med start den 18 januari kommer ett antal självkörande minibussar att testköras som en del av kollektivtrafiken i Göteborg.

Projektet kallas S3, Shared Shuttle Services, och är en del av regeringens samverkansprogram ”Nästa generations resor och transporter”. Projektdeltagare är Keolis, Chalmers, Västtrafik, Ericsson, Parkering Göteborg, Härryda kommun och Johanneberg Science Park.

Bussarnas avgångar går att se direkt i Västtrafiks app To Go Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i appen Parkering Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– Självkörande fordon som ett komplement till den ordinarie kollektivtrafiken är ett steg mot framtidens resande. För Keolis är det strategiskt värdefullt att vara en del av denna utveckling, säger Keolis VD Jan Kilström.

– De självkörande bussarna ger oss möjlighet att följa utvecklingen av innovationer och lära oss hur de kan komma till nytta för våra kunder. Den nya linje 56 gör att våra resenärer i området kommer närmare till sina arbetsplatser, vilket gör vår trafik ännu mer attraktiv, säger Lars Backström, vd på Västtrafik

Fakta om bussarna

  • Två minibussar trafikerar Hugo Hammars Kaj, Anders Carlssons gata till Regnbågsgatan tur och retur mellan 07-18 på vardagar.
  • Bussmodellen heter Arma och byggd av det franska bolaget Navya.
  • 11 sittande passagerare, inklusive säkerhetsförare. På grund av corona är dock antalet resenärer tillfälligt begränsat.
  • En minibuss väger 2 400 kg, är 4,75 m lång, 2,65 m hög och är 2,11 m bred
    Maxhastighet är 20 km/h.
  • Bussarna är eldrivna och räckvidd är cirka 10 mil eller 8 timmars körning.

Keolis har stor erfarenhet av självkörande fordon

Keolis började testa självkörande fordon redan 2016 i Lyon, Frankrike. Sedan dess har en rad projekt med självkörande fordon genomförts i såväl ytterligare franska orter som i Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Monaco, Belgien och Sverige. Hittills har Keolis skjutsat över 200 000 resenärer i självkörande fordon.