Uppdaterad 2022-10-04

Premiär för en självkörande, elektrisk minibuss ansluten till 5G nätet

Idag invigdes en ny tillfällig busslinje där en självkörande, elektrisk minibuss ansluten till 5G nätet under två veckor kör en slinga på Djurgården.

Minibussen, levererad av teknikföretaget T-engineering, kommer att trafikera en rutt mellan Rosendals slott och Skansens Hazeliusporten i cirka två veckor med start den 24 september.

– Även om självkörande bussar inte kommer att vara en realitet inom de närmaste åren så är det värdefullt för oss att delta i projektet, inte minst för att tekniken kan underlätta arbetet på våra depåer säger Jan Kilström, VD på Keolis.

Jan Kilström

Med fokus på 5G

Piloten är en del av flera projekt som fokuserar på hur 5G och fjärrövervakning från kontrolltorn kan underlätta ett säkert införande av självkörande elbussar i stadsområden.

– Förhoppningen är att ett intelligent elektriskt transportsystem drivet av förnybar energi kommer att optimera ruttplanering och trafik. Fördelarna inkluderar bland annat minskade driftkostnader och miljöavtryck säger Jan Jansson, Manager New Mobilities på Keolis International.

Jan Jansson

Samarbete inom mobilitet och teknik

Projektet är ett unikt samarbete mellan några av Sveriges mest framstående och välkända organisationer inom mobilitet och teknik. Kunskapshubben och testbädden Urban ICT Arena leder initiativet med Keolis som bussoperatör. Ericsson tillhandahåller den tekniska lösningen för fjärrövervakningen. Telia tillhandahåller 5G-anslutningen i samarbete med Ericsson och har distribuerat 5G på Djurgården speciellt för detta projekt. Intel levererar processorkraft till både IT-systemet i fordonen och fjärrövervakningen, liksom mobilnätanslutningen i fordonet. T-engineering levererar fordonet och självkörningstekniken.