Uppdaterad 2022-10-04

Stundande grönt ljus för Keolis autonoma taxi

Under ITS World Congress i Köpenhamn hösten 2018 visade Keolis upp den autonoma taxi som företaget har utvecklat i samarbete med Navya. Taxin är tillsammans med en autonom buss, som också tagits fram med Navya, en del av den satsning på förarlösa fordon som pågår sedan flera år inom Keolis.

Foto: Keolis

Keolis ser utrullningen av autonoma fordon som en viktig del av utveckling av kollektivtrafiken och arbetar ständigt för att tillhandahålla nya tjänster som är flexibla, miljövänliga, effektiva och lättillgängliga för alla. I flera år har 15 autonoma och elektriska bussar trafikerat bestämda sträckor i tre världsdelar och nu är det dags för nästa steg i utvecklingen.

Autonom Cab är redo att sättas i trafik. Precis som den självkörande bussen kommer den att kunna röra sig bland övrig trafik tack vare ett antal sensorer och en avancerad mjukvara. Den kan ta sex resenärer och fungerar både som en delad och privat tjänst. Beställningen sker via en dedikerad app och maxfarten är på 50 km/h.

Keolis är redo att rulla ut tjänsten i franska Lyon. Företaget väntar även på tillstånd för tester i USA där processen har stannat av på grund av den shutdown som tidigare pågått i statliga myndigheter.