Uppdaterad 2022-10-04

Utökad satsning på självkörande fordon

December 2018 startade Keolis två nya förbindelser med självkörande fordon i Frankrike. Två fordon sattes i trafik i Lille och ytterligare ett fordon trafikerar centrala Nevers. I Lille förbinder linjen viktiga punkter på universitetsområdet med tunnelbanestationer medan linjen i Nevers är en del av ett innovationsavtal mellan kommunen och Keolis.

Autonom buss Nevers

Den 14 december 2018 lanserade Keolis Nevers i samarbete med Nevers kommun ett försök med den nya autonoma linjen. Alla boende i Nevers kan nu kostnadsfritt förflytta sig i stadens centrum i 100% autonoma och 100% elektriska fordon. Det är första gången i Frankrike som ett autonomt fordon körs i en blandad trafikmiljö, med gågator och andra områden som är öppna för annan trafik. Försöket pågår till 31 januari med möjlighet till förlängning och är en del av Keolis och den lokala transportmyndigheten Nevers Agglomérations samarbete som genom att införa nya mobilitetslösningar ämnar öka attraktiviteten för området och kollektivtrafiken. Initiativet är en del av det innovationsavtal som undertecknades i juni 2018 mellan Keolis och kommunen.

I Lille förbinder två elektriska och autonoma bussar viktiga knytpunkter på universitetsområdet Cité Scientifique i Villeneuve d'Ascq. Linjen trafikerar bland annat två tunnelbanestationer och fordonen rör sig, på samma sätt som i Nevers, i en blandad miljö bland fotgängare, cyklar och bilar. Globalt är det den fjärde staden där Keolis erbjuder detta innovativa transportsätt inom en universitetsmiljö. Tidigare försök i Melbourne och Adelaide i Australien har varit uppskattade och i Rennes i Frankrike har de autonoma bussarna som betjänar universitetet snabbt blivit populära, inom tre veckor efter trafikstart har tjänsterna använts av nästan 3000 personer.

Keolis är den enda kollektivtrafikoperatören i Frankrike som erbjuder denna mobilitetslösning på universitetsområden. Resultaten av försöken visar behovet av autonoma förbindelser på universitet som lätt kan integreras med befintliga transportlösningar. Sedan lanseringen av de första självkörande fordonen i Lyon i Frankrike september 2016 har Keolis kört över 40 000 kilometer och transporterat över 120 000 resenärer i autonoma bussar. Utöver Frankrike har trafiken skett i USA, Belgien, Kanada och Australien.