Uppdaterad 2018-05-11

FLEXFÖRAREN ASTERIOS – RÄDDAREN I NÖDEN

Som flexförare gäller det att vara beredd på allt. Vilka sträckor som blir aktuella att köra under dagen vet man aldrig på förhand. Möt Asterios Boutas, flexföraren som kan 180 busslinjer utantill.

Asterios Boutas är flexförare på Eriksbergsdepån söder om Stockholm. Hans buss är märkt ”Flexbuss” och står uppställd och nytankad på en särskild plats på depån. Asterios lossar på biodieselslangen, sen åker han iväg.

Allt kan hända

Den här dagen rullar alla bussar i trafikområdet som de ska enligt tidtabell, så Asterios får order från Keolis trafikledning åka till busstorget vid Hallunda centrum och invänta eventuell körning där.

– Min roll är att se till att Keolis alltid har trafiken igång. Om en kollega har blivit sjuk, försenad, försovit sig eller av någon annan anledning inte dyker upp, så rycker jag in. Jag vet mina arbetstider, men i övrigt kan allt hända på jobbet. Det är det som jag gillar med att vara flexförare, säger Asterios.

Stressade och frusna resenärer

Finns det något mindre bra med jobbet då? Först svarar Asterios nej på frågan. Men sen säger han:

– Ibland måste jag köra en bit för att komma in på rätt busslinje, och då kan det hända att folk är sura när bussen äntligen kommer. Särskilt på vintern när det är mörkt och kallt. Men jag kan förstå resenärerna. De vet ju inte att det här är en extrainsatt flexbuss. De är stressade och fryser. Men det känns ändå tråkigt att ta emot arga kommentarer. Man är ju inte mer än människa.

Tänker på huset i Grekland

Ändå tänker Asterios fortsätta köra flexbuss. Gärna tills han blir pensionär! Han har ett jobb som passar honom perfekt. Det kräver både stor erfarenhet och mycket flexibilitet.

– Sen måste man vara händig också. Kunna laga ett dörrpar som fladdrar, eller starta en buss som fått motorstopp.

Man måste kunna vänta också. Som den här förmiddagen i januari. Han väntar i flexbussen vid torget i Hallunda centrum och ingenting händer. Eller rättare sagt, trafiken rullar som den ska, och Asterios behöver inte rycka ut.

– Jag har inga problem med att vänta. Då hinner jag tänka och planera. Till exempel vad som behöver fixas på mitt hus i Grekland. Jag har ett hus vid havet som jag har byggt, dit jag åker varje sommar. Sånt tycker jag om att tänka på.