Uppdaterad 2018-06-20

AREZOOS HANDLEDNING EN TRYGGHET FÖR NYA FÖRARE

I Stockholm sker de två första arbetspassen för Keolis nya bussförare alltid med handledning. Vi följer med handledaren Arezoo Storm på en tur.

Arezoo har blick för trygg handledning.

Arezoo Storm är mycket nöjd med föraren Kapilans lugna körstil. Kapilan är inne på sin andra dag med handledning. Buss har han kört förut. Men inte på Keolis, och inte i Stockholms innerstad. Stadens gator och vägnät kan han dock sedan tidigare efter en tid som taxichaufför.

Kapilan rattar 3:ans buss mellan Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset i strålande solsken. Buss 3 är Arezoos favoritlinje eftersom den, enligt henne, har de trevligaste resenärerna.

FÖRARENS BETEENDE VIKTIGT

– Köra buss kan de flesta förare. Busslinjerna brukar de också ha pluggat in. Det är inte sådant som jag främst tittar på, säger Arezoo.

Hon är mer intresserad av hur föraren beter sig i trafiken: blicken, reaktionstiden, körstilen och användandet av speglar och blinkljus.

– Bra bemötande och service till våra resenärer är också jätteviktigt. Och att föraren placerar bussen på rätt avstånd från hållplatsen så att det är lätt för dem som är lite äldre att stiga ombord, säger hon.

Arezoo Storm

Trivs som handledare

Arezoo Storm har jobbat fyra år som bussförare på Keolis. För två år sedan såg hon en annons om att depån sökte handledare, och tog chansen. Hon ägnar ungefär en dag i månaden åt handledning, en roll som hon trivs mycket bra med och gärna skulle vilja utveckla på sikt.

Hos Keolis kommer säkerheten främst. Därför är två dagars handledning är ett minimum för alla nyanställda bussförare. Inte ens Kapilan, som har tidigare erfarenhet från bussbranschen, slipper undan sina två dagars handledning. Något han tycker är bra:

– Det är en förmån och trygghet att få den här handledningen. Jag har inte kört buss i innerstaden tidigare, och det är mycket man ska tänka på. Många nya rutiner att lära in, säger han medan Arezoo lågmält kommenterar och instruerar bredvid.

De har åkt tillsammans sedan klockan 04.54 på morgonen och är vid det här laget mycket samspelta.

Tränar före varje arbetspass

Trots att Arezoo började tidigt hann hon innan dess med ett pass på löpbandet i träningslokalen på Fredriksdalsdepån.

– Det är mitt nyårslöfte till mig själv. Jag ska träna en halvtimme varje dag, eller natt, innan jobbet börjar. Och hittills har jag hållit det, säger Arezoo, tittar på klockan och konstaterar att Kapilan ligger lite efter tidtabell.

– Usch, det är den enda nackdelen jag kan komma på med det här jobbet: Jag tittar alltid på klockan! Till och med när jag är ledig.