Uppdaterad 2023-03-15

Alan - Business Controller med koll på träning

Alan Bahow

Alan Bahow är en av Keolis kanske mest morgonpigga profiler. Inte mindre än fem mornar i veckan så hittar man honom på gymmet. Tillhör du en av de morgonpigga och tränar på SATS i Marievik så är chansen stor att Alan har lett ditt pass. Alan har en lång meritlista som omfattar företag som Bombardier och Arriva. Utöver att vara morgonpigg så är Alans bästa kvalitéer noggrannhet, analysförmåga och att vara en fena på kostnadsuppföljning - vilket kommer väl till pass i rollen som Business Controller.

– Som Business Controller för trafikområde Syd har jag ansvaret för budget, prognoser, uppföljning av resultat samt den viktigaste delen, att utveckla kontrakten så att de blir mer lönsamma, berättar Alan. Trafikområde Syd innefattar just nu vår busstrafik i Göteborg och linje 100 mellan Göteborg och Borås. Våra nya avtal med trafikstart augusti 2023 i Lund respektive december 2024 i Landskrona ingår även i trafikområdet. Alan ser att flera faktorer är viktiga för framgång.

– Genom noggrann uppföljning av kontering och attestering av fakturor, att vi gör smarta förhandlingar med låga risker samt jobba med system som möjliggör enkla analyser. Att jobba som ett team med ett gemensamt mål är en framgångsfaktor för att göra ett bra jobb.

En av utmaningarna i arbetet är att få fram översiktligt data. Data hämtas från en uppsjö av system och program och att få en ordentlig översikt och ha rätt verktyg för att kvalitetssäkra data är A och O, exempelvis i arbetet med att kunna presentera utfall mot prognos på ett tillförlitligt sätt. Den tekniska utvecklingen går ständigt framåt och det analysarbete som tidigare, och till viss del fortfarande behöver göras i Excel flyttar alltmer in i kraftfulla analys- och presentationsverktyg som PowerBI - vilket är en del av den digitaliseringsresa som Keolis gör just nu.

Att Alan hamnade på Keolis är ingen slump, hans tidigare bakgrund inom branschen och de många utmaningar kollektivtrafikbranschen bjuder på gör att arbetet både lockar och ständigt förblir intressant och utvecklande:

– Ett år efter att jag lämnat branschen fick jag en förfrågan om en tjänst som BC/anbud på Keolis, ett stort multinationellt buss- och tågbolag. Det lät för intressant så jag tackade ja till en intervju. Efter intervjun med Keolis Ekonomidirektör Patrik Åberg, som innehöll bland annat spännande diskussioner om medelhastigheten på 4:ans linje och möjligheten att få jobba och utveckla befintliga ekonomisystemet, var det för mig ett enkelt beslut att tacka ja till att börja på Keolis.

Att få jobba med kompetenta och hjälpsamma kollegor och chefer är viktigt, men viktigast för mig är ändå att känna mig utmanad med komplexa frågeställningar som det finns gott om i denna bransch, utvecklar Alan.

Livet är som bekant inte bara jobb och på privat har Alan nyligen också blivit pappa, men träning hinner han ändå med och Alan leder på sin fritid flera gruppträningspass på SATS.

– Sedan tre månader tillbaka är jag pappa till lilla Maja, så att spendera tid med familjen är för mig prioriterat. Utöver familjen tillbringar jag mycket tid på gymmet där tidiga morgnar är att föredra. Jag har alltid haft ett starkt intresse för träning och har gått mycket på gruppträningsklasser, där växte intresset för instruktörskapet fram. Så när frågan en dag dök upp för fyra år sedan var det för mig ett självklart val att tacka ja. Jag gick först en sommarutbildning och senare ytterligare utbildningar inom olika koncept genom SATS. Nu fyra år senare håller jag klasser i bland annat boxning, olika typer av styrke- och konditionspass samt löpning. Klasserna ser jag inte som något jobb utan enbart som roligt och socialt. Idag håller jag i fem klasser/vecka både på morgnar och kvällar, berättar Alan.

Keolis höjde i år sitt friskvårdsbidrag från 1 100 till 2 000 kronor, på frågan om vad Alan ser som den största vinsten för våra medarbetare svarar han:

Jag tror att höjningen kommer bidra till att man ser möjligheter till fler alternativ att aktivera sig på än bara på gymmet. Att spela badminton eller bowling är också en typ av friskvård, och viktigast av allt är att man hittar något man trivs att göra och som man tycker är kul för att ha en aktiv och långsiktig livsstil. Det i sin tur kommer förhoppningsvis generera till piggare, gladare och friskare personal som kommer kunna prestera (ännu) bättre än vi redan gör på Keolis.

Slutligen bad vi Alan att spåna lite på hur framtiden ser ut för kollektivtrafikbranschen och Keolis roll inom den.

– Om 10 år har antalet resenärer som använder sig av kollektivtrafik ökat då fler kommer att inse de goda miljöaspekterna med att resa med buss och tåg. Keolis fortsätter att leverera trafik i världsklass med hög punktlighet som prioritet och flera snygga elbussar, avslutar Alan.

Kanske blir även de många hälsofördelarna med att resa kollektivt mer kända i framtiden och kan bli ännu ett av de många goda argumenten för att resa vidare - tillsammans.

Kollektivtrafiken bidrar till många människors vardagsmotion genom att stimulera människor att regelbundet gå eller cykla till stationen eller hållplatsen. Motionen blir ett naturligt inslag i vardagen som minskar risken för övervikt, diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancersjukdomar och ledbesvär. I Sverige cyklar kollektivtrafikresenärer dubbelt så mycket, och går tre gånger så mycket som bilister.
Källa: svenskkollektivtrafik.se