Uppdaterad 2023-12-13

Jouni om framtiden inom underhåll och elektrifiering

Jouni Piispanen

Jouni Piispanen, underhållschef för Keolis e-Mobility Team, står i spetsen för elektrifiering och digitalisering inom fordonsteknik. Med en bakgrund som bilmekaniker och ledare, driver han utvecklingen av framtidens hållbara kollektivtrafik. Genom sitt engagemang i utbildning och teambygge banar Jouni väg för nya möjligheter och utmaningar inom elektrifierade transportsystem.

Att arbeta med underhållsutveckling innebär att lära ut ledarskap, systematik och metoder för att utveckla och harmonisera Keolis arbetssätt.
– Jag har ingen typisk arbetsdag vilket är fantastiskt, ingen dag är den andra lik. Arbetet varierar mellan allt från ledarskapsfrågor och utbildningar till tips och trix ute på depåerna, säger Jouni.

Vi är just nu inne i ett paradigmskifte där våra fordon blir elektrifierade och mer digitaliserade än någonsin vilket ger oss både nya möjligheter och utmaningar.

Jouni är underhållschef för Keolis e-Mobility Team – som just nu söker fler duktiga medarbetare. Alla på underhåll inom Keolis har ett individuellt utbildningsprogram som styrs av en egen avdelning. För Keolis e-Mobility Team görs nu en stor satsning på ett utbildningsprogram inriktning el, målet är att förbereda medarbetare för att bli experter inom elfordonsfrågor.
– Vi gör en individuell plan för varje medarbetare där delar av utbildningarna är obligatoriska till exempel säkerhetsutbildningar. Det är ett gediget program med oändliga möjligheter för rätt person, där attityd och personligt intresse för el och elfordon är högst meriterade, säger Jouni.

För att passa i Keolis e-Mobility Teamet ser Jouni att personligheten är viktig.
– Vi vill att du ska trivas och lyckas i teamet med de uppgifter och utmaningar vi får och att du ska dela med dig av dina kunskaper till andra. Du får också gärna vara lite nördig när det kommer till och digitalisering, samt duktig på IT, fordonsel och mekanik. Framför allt ska du vara intresserad av ny teknik och nya lösningar.

Jouni är bilmekaniker från början, han har arbetat med ledarskap inom industri och underhåll samt drivit egen bilverkstad. När möjligheten uppstod att bli underhållschef för Keolis på Nacka/Björknas depån hoppade Jouni på med glädje.
– Det som får mig att stanna kvar på Keolis är att vi hela tiden strävar efter att utveckla och utmana på ett fint sätt, tänka nytt, och sen alla våra fina medarbetare så klart, berättar Jouni.

Jouni är ute i verksamheten, på underhållssidan, nittio procent av sin arbetstid.

Vi har så mycket kunskap och idéer i verksamheten som vi behöver ta vara på. Jag blir alltid vänligt bemött på våra depåer - alla är glada och trevliga. Sammanhållningen är fantastisk men det betyder inte det att alla måste tycka lika - för vi alla är olika.

På den privata sidan är Jouni något av en äventyrlig mångsysslare.
– Jag gillar att förverkliga idéer från papper till verklighet och jag är just nu inne på mitt tredje husbygge.

Jouni har även något av en förkärlek till vatten och spenderar gärna tid ute i skärgården och på havet, han har till och med seglat Gotland runt tre gånger.
– Det var lite för långtråkigt, jag gillar fart och lite galna utmaningar, säger Jouni som föredrar att glida över Östersjön till Åland med vattenskoter i stället - bara för att käka lunch.

Om vi tittar framåt tror Jouni att Keolis kommer att vara i framkant när det gäller att bedriva kollektivtrafik på klimatsmarta sätt.
– Om det är elfordon om 10 år eller inte får vi se men Keolis, tillsammans med våra huvudmän, kommer att bidra till att Sverige kör klimatsmart kollektivtrafik.

Hur Jouni än vrider och vänder på det kommer en plats i Keolis e-Mobility Team vara ett framtidsjobb med bra utvecklingspotential.
– Jag tror att vi kommer arbeta ännu mer digitalt vilket möjliggör mycket mer med förebyggande underhåll och att vi kan förutse när komponenter är på väg att gå sönder. Vi kommer att tänka på ett nytt sätt. Det kommer bli spännande och utmanande och samtidigt väldigt roligt, avslutar Jouni.

Vill du eller någon du känner också ta nästa steg i karriären och bli en del av Keolis e-Mobility Team? Sök nu! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.