Uppdaterad 2018-06-20

Alla ska kunna åka med oss

Bussföraren Muse tar sig tid att hjälpa resenärer som behöver lite extra stöd. Att ge service tycker han gör jobbet roligare.

Är det så att resenärerna i Dalarna är extra trevliga? Eller kan det vara föraren Mohamed Muse Dhicisows positiva inställning som smittar av sig? Muse själv säger bara att han trivs med att ha ett serviceyrke och att hjälpa människor på olika sätt.

– Jag jobbar både som bussförare och som resenärsvärd. Vi måste kunna hantera alla slags resenärer, även när det inträffar svåra situationer. Nyligen körde jag en påverkad resenär som blev aggressiv. Jag tog hjälp av de andra resenärerna och en av dem lockade ut mannen, och sedan kunde vi åka vidare, säger han.

Kom till Sverige som 22-åring

Muse kommer ursprungligen från Somalia och har varit i Sverige i sex år. På kort tid lärde han sig svenska och tog busskörkort. På Keolis har han varit i snart tre år.

– Jag jobbar heltid men pluggar samtidigt och blev precis klar med gymnasiet. Jag vill förstå samhället och hur andra tänker. Jag gillar att läsa svenska och jag lyssnar mycket på radio. Språket är viktigt för mig, säger han på nästintill felfri svenska.

Variation i jobbet

– Variationen i schemat har gjort mig mer flexibel och att jag nu klarar att hantera alla typer av resenärer. Jag är dagplanerad så jag kan hamna i vilken grupp som helst. Ibland kör jag tidigt på morgonen, ibland natt. Jag får träffa människor som både ska till jobbet och som har varit ute och festat, säger Muse.

Muse ser varje enskild resenär och försöker se om de behöver hjälp även om det kan ta någon minut extra.

– Jag kan inte stressa på jobbet, det går inte att bara tänka på tiden. Jag brukar först fråga resenärerna om de vill att jag hjälper dem. En del tackar nej men är ändå tacksamma över att jag har frågat. För mig är det viktigaste att utföra arbetet på rätt sätt och att alla kan åka med oss. Om de har betalat biljetten förstås, säger han.