Uppdaterad 2019-02-13

Bussförare och instruktör

Ylva kombinerar det bästa av två världar: Friheten lockar med att köra buss. Och det roligaste med utbildning är att se eleverna växa och utvecklas.

Ylva Everskog är bussförare och instruktör på Fredriksdalsdepån i Stockholm, men också frisör på deltid. När hon utbildar elever börjar dagen med att de kommer klockan halv åtta på morgonen. Instruktörer samlas en halvtimme innan och går igenom föregående dag, vad eleverna behöver träna mer på och vad de redan klarar av. Därefter delar de upp vem som tar hand om vilken elev och har en genomgång av den teori som gäller för dagen, exempel biogas, ledvagnsutbildning eller accessmaskinen. Oftast är de sedan på rullande hjul hela dagen och återvänder till depån först vid halv tretiden.

– Under dagen går vi igenom rutiner såsom regler, hållplatsstopp och annat. När vi kommer tillbaka till depån får eleverna sina läxor och vi berättar vad som behöver förbättras och övas på. Därefter tackar vi eleverna för dagen, säger Ylva.

Dagen dokumenteras sedan i ”elevbladet” och digitalt. När Ylva jobbar som ersättare för huvudinstruktören gör hon även veckoplanering till personalplaneraren och instruktörerna samt för vagnsutsättningen.

Ylva ansvarar också för linjefilmerna. Från planering, filmning och redigering, till att filmen läggs ut på Keolis intranät. Filmerna uppskattas särskilt av nya förare, men även av rutinerade förare när någon ny linje tillkommer.

Utbildningen lockade

Till en början ville Ylva bli instruktör för att göra något nytt och att växa som människa. Men främst ville hon variera sin arbetsdag och sitt ansvar. Att vara påläst och kunna mer än det hon lär ut är en utmaning, och att ha nya förare bakom ratten är ibland en rejäl utmaning tycker Ylva.

– Vissa elever har det naturligt i sig och vet var de har bussen. Roligast är att se eleverna växa, utvecklas, bli bättre och få mer erfarenhet. Vi kan lära ut en viss del, sedan gäller det att hoppa ut i trafiken på egen hand. Det är i skarpt läge de lär sig mest, säger Ylva.

Friheten bäst

Bäst med att köra buss är friheten tycker Ylva. Hon har sina linjer att köra men det är upp till henne hur hon kör och bemöter resenärerna. Tiderna är också ett plus. Ylva startar oftast mellan klockan 04.40 och 07.30. En fördel med att börja tidigt är att det är lugnare innan rusningen drar igång och hela Stockholm vaknar.