Uppdaterad 2024-04-11

Frida Ahlsén – tillbaka på Keolis i rollen som projektledare

Frida Ahlsén

Frida Ahlsén har en gedigen bakgrund inom trafikplanering och har sedan en tid sen återvänt till Keolis, där hon började sin karriär. Denna gång återvänder hon som projektledare för trafikplanering i Stockholm. Med sin passion för problemlösning och djupgående förståelse för trafiksystemets komplexitet, understryker Frida vikten av detaljfokus och nyfikenhet inom sitt fält. På det personliga planet är Frida en aktiv person som lyckas balansera sitt yrkesliv med ridning, friidrottsträning och familjelivet. Hennes återvändande till Keolis markerar inte bara ett nytt kapitel i hennes yrkesbana utan också en fortsättning på hennes engagemang för att förbättra kollektivtrafiken i Stockholm.

Kollektivtrafik är något som alla har en relation till, även om de flesta inte reflekterar över hur mycket som krävs för att den ska fungera. Det är en funktion som både är stabil och ska fungera i alla väder och omständigheter samtidigt som den hela tiden utvecklas och förändras. Som planerare är man mitt i den processen.

Frida Ahlsén gick programmet Kommunikations- och transportsystem (numera kommunikation, transport och samhälle) på Linköpings tekniska högskola och började planera busstrafiken i Handen och Ösmo på Keolis (dåvarande Busslink) som nyexaminerad civilingenjör 2009.

– Jag har de senaste 15 åren arbetat cirka halva tiden på Keolis som trafikplanerare. Resten av tiden har jag jobbat med järnvägstransporter, 2,5 år på Green Cargo och nu senast 5 år på Hector Rail. Både på Green Cargo och Hector Rail har jag jobbat strategiskt med planering och produktion och bland annat jobbat med kapacitetsbeställningen, analyser av trafiken och prognoser.

Efter att ha blivit kontaktad av sin tidigare chef om möjligheten att återvända till Keolis som projektledare, tog Frida beslutet att komma tillbaka.

– De sökte någon med planeringserfarenhet som kan arbeta med projekt och annat förbättringsarbete. Eftersom jag alltid trivts bra på Keolis och var redo att byta jobb så beslutade jag mig för att komma tillbaka, säger Frida.

Frida beskriver Keolis som ett företag med en positiv atmosfär och ett öppet klimat, där samarbete är nyckeln.

– Planeringsavdelningen i synnerhet har väldigt fin sammanhållning. Det är bra stämning, högt i tak och det finns alltid någon att fråga eller bolla lösningar med. Även om alla har sitt ansvarsområde arbetar vi tillsammans för att nå bra resultat, säger Frida.

Frida har tidigare både deltagit i och lett flera olika typer av projekt och hennes utbildningsbakgrund och tidigare erfarenheter har förberett henne väl för rollen som projektledare på trafikplaneringen.

I min roll är erfarenheten från planeringsarbetet viktig, jag behöver både kunna förstå planeringen i alla led och även göra egna tester och analyser. I min utbildning och i mina andra jobb har jag arbetat mycket med stora datamängder och analyser av verksamheten på ett annat sätt än jag gjort inom Keolis, något jag också har stor nytta av i min nuvarande roll.

På det personliga planet är Frida en person med många intressen, från ridning till friidrott och resor.

– Jag bor i Haninge söder om Stockholm med min man och vår nioåriga son. På fritiden rider jag och är friidrottstränare för barn mellan 8–9 år. Jag kopplar gärna av med en bra bok, ett korsord eller pussel. Utöver det gillar jag att resa och umgås med vänner.

Just nu finns det två sökbara tjänster ute för trafikplanerare och trafikutvecklare, vi passade på att fråga Frida vad hon ser är viktiga egenskaper och varför man borde söka sig till Keolis.

För att passa behöver man vara noggrann och metodisk men också vara intresserad av helheten. Man behöver vara intresserad av att hitta lösningar på både stora och små problem. Nyfikenhet, en känsla för detaljer och ett litet mått envishet är också bra egenskaper. Planeringen har en stor påverkan på verksamheten och det är viktigt att man är intresserad av att se sin del eftersom arbetet påverkar många människors vardag, både kollegor och resenärer.

Det är ett roligt och spännande jobb på ett företag där det finns möjligheter att både fördjupa sig om man vill det, eller att bredda sig och prova på andra roller. Planering i sig är roligt och utmanande och för den som drivs av den typen av problem kan man jobba ett helt arbetsliv utan att bli fullärd. Är man som jag och vill prova på olika saker så är det fortfarande en mycket bra grund att stå på, berättar Frida.

Du hittar alla våra lediga jobb här.